Ortezele medicale se folosesc in momentul in care are loc o entorsa, luxatie sau ruptura a unor ligamente sau muschi si au rolul de a diminua durerile, de a mari mobilitatea si de a favoriza vindecarea. Accidentele care au ca urmari luxatiile, entorsele, fracturile se intampla oamenilor simpli, pur si simplu mergand pe strada sau alergand sau alunecanecand pe gheata sau suprafete alunecoase, dar se pot intampla si sportivilor in timpul antrenamentelor sau competitiilor sportive, muncitorilor care nu folosesc instrumentalul si echipamentul conforme cu protectia muncii. Accidentele rutiere reprezinta si ele o cauza nedorita, dar tot mai frecventa in Romania, a rupturilor si luxatiilor la nivel de membre, de coloana vertebrala etc., fapt ce implica folosirea ortezelor medicale.

Ortezele sunt un element important in vindecarea partilor cu motricitate mare ale corpului si fac parte din ultimul pas de recuperare. De cele mai multe ori, ortezele sunt mult mai comode si mai estetice decat alte metode folosite pentru aceleasi actiuni. Orteza este indicat sa se recomande de catre un medic specialist.

Daca sunt purtate corespunzator si sunt respectate intocmai indicatiile medicului, ortezele medicale pot ameliora sau chiar trata dureri cervicale, dureri lombare sau lombalgii, dureri ale ligamentelor, disconfort provocat de pozitie necorespunzatoare si prelungita, dureri in urma fortarii musculaturii, dureri artrozice, dureri traumatice ale genunchiului, degetelor, gleznei, pintenul calcanean, dureri in urma unor malformatii congenitale.

Image