Tags

, ,

Ortezele sunt dispozitive medicale aplicate in anumite zone ale corpului pentru sustinerea, corectarea sau facilitarea miscarilor pe segmente ale sistemului muscular si osos afectate de traumatisme sau alte afectiuni. Ortezele sunt de mai multe tipuri: orteze pentru membrul superior, orteze pentru membrul inferior, orteze cervicale, orteze torace, orteze lombare. Ortezele pentru trunchi au scopul de a controla miscarea, de a sustine muschii si de a alinia portiuni instabile ale coloanei. Ortezele se mai pot clasifica dupa articulatia sau zona pe care o cuprind sau o sustin. Exista de exemplu orteza pentru brat, antebrat sau cot, orteza pentru genunchi, orteza pentru glezna si asa mai departe.

orteze torace

Anumite orteze torace cuprind si alte parti ale trunchiului. Exista orteze cervico-toracice, orteze toraco-lombare sau toraco-lombo-sacrate. Ortezele pot fi fabricate de catre un tehnician si atunci vor fi personalizate dupa afectiune si forma corpului sau pot fi cumparate din magazinele de echipamente medicale.

Medicul poate sa recomande purtarea unei orteze dupa anumite interventii chirurgicale, daca pacientul a suferit un traumatism la unul din membre sau la coloana vertebrala, daca pacientul are cifoza, scolioza sau alte afectiuni care necesita corectarea posturii sau daca pacientul sufera de artrita sau alte boli inflamatorii ale tesutului osos.

Purtarea unei orteze nu produce nici un fel de disconfort. Materialele din care sunt confectionate aceste dispozitive sunt elastice, captusite cu straturi confortabile de burete si invelite in materiale moi care nu irita pielea. Din contra, stabilizarea unei articulatii afectate de un traumatism poate reduce cu mult senzatia de instabilitate si durerea resimtita. Unii sportivi poarta orteze pentru genunchi sau alte articulatii pentru a mentine stabilitatea articulatiilor si pentru a preveni luxatiile, entorsele, rupturile de disc sau ligament ce pot surveni in timpul practicarii unui anume tip de sport.

 

Advertisements