Tags

,

Cabinetele stomatologice trebuie sa respecte niste norme foarte stricte in ceea ce priveste sterilizarea instrumentarului. Aparatul cel mai des intalnit cu care se realizeaza sterilizarea se numeste autoclav. Instrumentarul care se reutilizeaza trebuie spalat cu cea mai mare atentie, ambalat in  pungi, sigilat etans folosind un aparat sigilat si plasat in interiorul autoclavului.

aparat sigilat

Autoclavul foloseste caldura umeda, aburul, si presiunea pentru a distruge bacteriile si virusurile. Cea mai mare parte a instrumentarului stomatologic, material textil, gume sau instrumentar metalic se poate steriliza in siguranta in pungi sigilate la aparat sigilat. Instrumentarul ambalat in pungi si sterilizat la autoclav ramane steril pentru o perioada lunga de timp daca este pastrat in dulapuri uscate si daca integritatea pungilor este mentinuta.

Pupinelul este un alt aparat de sterilizare care, spre deosebire de autoclav, foloseste caldura uscata. Daca instrumentarul metalic sterilizat la autoclav are tendinta de a se coroda, pupinelul nu are acest dezavantaj. Exista anumite tipuri de materiale care nu pot fi sterilizate la autoclav pentru ca se distrug in prezenta aburului. Instrumentarul foarte subtire, precum acele de canal, se distruge foarte usor in prezenta aburului si de aceea este indicata sterilizarea la pupinel.

Pupinelul si autoclavul sunt foarte eficiente pentru sterilizarea instrumentarului stomatologic divers. Caldura de peste 100°C, presiunea si timpul ajuta la distrugerea tuturor tipurilor de bacterii si virusuri. Aici se pot include virusurile care produc hepatita B si C, virusul HIV si alte virusuri extrem de periculoase.

Materialele si instrumentarul stomatologic se introduc in aparatele de sterilizare impreuna cu anumiti markeri care atesta procesul complet si corect de sterilizare. Acesti markeri se adauga si pe pungile pentru autoclav iar atunci cand timpul a expirat isi schimba culoarea pentru a putea fi usor de depistat.

Aceste aparate sunt foarte usor de observat in fiecare cabinet stomatologic pentru ca sunt foarte comune.

Advertisements